Ποιοι κανόνες ισχύουν για τα Πρωταθλήματα υποδομών της ΕΠΣ Σερρών!!!

Ενόψει της έναρξης του πρωταθλήματος υποδομών η Ε.Π.Σ.Σερρών υπενθυμίζει στα σωματεία να ελέγξουν προσεκτικά την προκήρυξης του πρωταθλήματος και ιδιαίτερα αναφορικά με:

Ηλικιακή Κατηγορία

Κ – 14: παίκτες γεννηθέντες από 1/1/2009 και νεότεροι, ενώ έχουν το δικαίωμα να δηλώνονται και δύο ποδοσφαιριστές γεννηθέντες από 1/1/ 2008, ωστόσο δεν θα αγωνίζονται ταυτόχρονα.

Κ – 12: παίκτες γεννηθέντες από 1/1/2011 και νεότεροι, ενώ έχουν το δικαίωμα να δηλώνονται και δύο ποδοσφαιριστές γεννηθέντες από 1/1/ 2010.

Κ – 10: παίκτες γεννηθέντες από 1/1/2013 και νεότεροι, ενώ έχουν το δικαίωμα να δηλώνονται και δύο ποδοσφαιριστές γεννηθέντες από 1/1/ 2012.

Δελτία και Κάρτα Υγείας

Είναι απαραίτητη η χρήση Δελτίου Αθλητικής Ιδιότητας της Ε.Π.Ο ή Υπεύθυνης Δήλωσης που δίνεται από την Ε.Π.Σ.Σερρών, ενώ είναι υποχρεωτική η κατοχή Κάρτας Υγείας Αθλητή.

Διαιτητές-Βαθμολογία

Οι αγώνες Κ14-Κ12 θα διεξάγονται με την παρουσία ενός διαιτητή τουλάχιστον, ενώ στο πρωτάθλημα Κ10 τον ρόλο διαιτητή θα έχουν κατόπιν συμφωνίας οι προπονητές των ομάδων. Στα πρωταθλήματα Κ14-Κ12 θα κρατείται βαθμολογία.

Γιατρός αγώνα

Η παρουσία γιατρού αγώνα ή εκτελών χρέη γιατρού αγώνα(γιατρός, νοσηλευτής, ΕΚΑΒ, Πιστοποίηση πρώτων βοηθειών) είναι υποχρεωτική και υπ’ ευθύνη της γηπεδούχου ομάδας.

Κανόνες διεξαγωγής

Ηλικιακή Κατηγορία Κ-10

Παιχνίδι 7 v 7

 

  • Μία ομάδα μπορεί να περιλαμβάνει όσα κορίτσια (παίκτριες) επιθυμεί τόσο στην αποστολή αγώνα (δεν υπάρχει αριθμητικός περιορισμός) όσο και στην αρχική της τοποθέτηση στο γήπεδο.
  • Ο αγώνας θα πρέπει να ξεκινά με τον ίδιο αριθμό παικτών για κάθε ομάδα. Κάθε ομάδα μπορεί να χρησιμοποιήσει έξι παίκτες εντός αγωνιστικού χώρου και έναντερματοφύλακα. Ο τερματοφύλακας θα πρέπει να φορά διαφορετικά ρούχα (χρωματισμό) από τους υπόλοιπους παίκτες και των δύο ομάδων. Κάθε ομάδα θα πρέπει να αποτελείται τουλάχιστον από δέκα ποδοσφαιριστές, από τους οποίους τρεις ή περισσότεροι θα είναι αλλαγές. Οι αλλαγές επιτρέπονται καθόλη την διάρκεια του αγώνα εκτός από αυτή του τερματοφύλακα η οποία θα γίνεται όταν το παιχνίδι (αγώνας) δεν είναι σε ροή (έχει σταματήσει). Όλες οι αλλαγές θα πρέπει να γίνονται από τη μέση του γηπέδου.
  • Αλλαγές μπορούν να γίνονται συνέχεια (δεν υπάρχει όριο αλλαγών)
  • Επιπλέον παίκτης: σε περίπτωση που η διαφορά τερμάτων φτάνει στα 4 παραπάνω για μία ομάδα θα μπορεί η ομάδα που υπολείπεται στα τέρματα να χρησιμοποιεί έναν επιπλέον παίκτη.
  • Αν η διαφορά στα τέρματα πέσει κάτω από τα τέσσερα ο επιπλέον παίκτης βγαίνει εκτός αγωνιστικού χώρου και το παιχνίδι συνεχίζεται 7 v 7. Ο επιπλέον παίκτης κατά την διάρκεια του αγώνα μπορεί να είναι μόνο ένας παρόλο που η διαφορά τερμάτων μπορεί να είναι μεγαλύτερη από τέσσερα.
  • Διάρκεια του αγώνα: 2 Χ 30 min. Επιπλέον χρόνος (λόγω τραυματισμού ή για σταματήματα του παιχνιδιού) προστίθεται στο τέλος κάθε ημιχρόνου και υπεύθυνος για αυτό είναι ο διαιτητής.
  • Δεν ισχύει ο κανόνας του οφσάιντ.
  • Δεν υπάρχουν κόκκινες ή κίτρινες κάρτες.
  • Ο αγωνιστικός χώρος χωρίζεται σε 3 ζώνες με δυο γραμμές ανάπτυξης παιχνιδιού (ή γραμμές υποχώρησης) για να υποστηριχθεί η ανάπτυξη του παιχνιδιού από τον τερματοφύλακα. Όταν η ομάδα ξεκινά την επίθεση από τον τερματοφύλακα, οι παίκτες του αντιπάλου πρέπει να στέκονται πίσω από την γραμμή, και να πιέζουν τον αντίπαλο μόνο όταν η μπάλα περάσει πέρα από αυτή τη γραμμή.
  • Ταυτόχρονα, η επιτιθέμενη ομάδα πρέπει να περάσει την μπάλα πέρα από τη γραμμή ανάπτυξης σε μέγιστο χρονικό διάστημα 10 δευτερολέπτων.
  • Σε περίπτωση που η επιθέμενη ομάδα υπερβεί το χρόνο των 10 δευτερολέπτων για να μεταφέρει την μπάλα πέρα από τη γραμμή ανάπτυξης (2η ζώνη), τότε ο διαιτητής σταματά το παιχνίδι και εξηγεί στους πάικτες ότι θα πρέπει να προωθούν το παιχνίδι και να μην κρατούν την μπάλα στην 1η ζώνη για χρόνο παραπάνω από 10 δευτερόλεπτα.
  • Σε συνθήκες κανονικού παιχνιδιού οι παίκτες πιέζονται κανονικά σε κάθε ζώνη του γηπέδου.
  • Ορίζονται περιοχές μπροστά από τις εστίες σύμφωνα με το υπόδειγμα διαστάσεων γηπέδου 7 v 7, ώστε να ορίζεται η περιοχή του τερματοφύλακα. Αν οι περιοχή του τερματοφύλακα δεν είναι εφικτό να οριστεί με γραμμές, τότε προτείνεται με διακριτικά πιατάκια (κατά προτίμηση πιατάκια εδάφους).
  • Ο τερματοφύλακας δεν επιτρέπεται να περάσει την μπάλα μετά τη μεσαία γραμμή (γραμμή κέντρου) από ελεύθερο χτύπημα. Αν κάτι τέτοιο συμβεί τότε η μπάλα δίνεται στην αντίπαλη ομάδα η οποία επαρχίζει το παιχνίδι με ελεύθερο χτύπημα από το σημείο που η μπάλα πέρασε τη γραμμή του κέντρου.
  • Όλα τα ελεύθερα χτυπήματα είναι άμεσα.
  • Κάθε αντίπαλος παίκτης θα πρέπει να είναι σε απόσταση 5 μ. από το σημείο που θα γίνει το ελεύθερο χτύπημα.
  • Το σημείο πέναλτι είναι 6 μ. από το κέντρο της γραμμής τέρματος (η παράβαση και ο χώρος που αυτή γίνεται αξιολογείται από τον διαιτητή, αν δεν υπάρχει διαγράμμιση του γηπεδου με περιοχές μπροστά από τις δυο εστίες καθώς και το σημείο του πέναλτι μπροστά από αυτές στην απόσταση των 8μ.).
  • Δεν ανακοινώνονται τα αποτελέσματα των αγώνων.

Ηλικιακή Κατηγορία K-12

Παιχνίδι 9 v 9

  • Μία ομάδα μπορεί να περιλαμβάνει όσα κορίτσια (παίκτριες) επιθυμεί τόσο στο συνολικό ρόστερ (δεν υπάρχει αριθμητικός περιορισμός) όσο και στην αρχική της τοποθέτηση στο γήπεδο ακόμη και όταν τα κορίτσια έχουν ηλικιακή διαφορά ως και ένα (1) έτος (μεγαλύτερο).
  • Κάθε ομάδα θα μπορεί να δηλώνει στο φύλλο αγώνα μέχρι 18 παίκτες και να χρησιμοποιεί εννέα στην αρχική της σύνθεση. Οι υπόλοιποι εννέα θα δηλώνονται ως αναπληρωματικοί. Οι αλλαγές επιτρέπονται καθόλη την διάρκεια του αγώνα όταν το παιχνίδι (αγώνας) δεν είναι σε ροή (έχει σταματήσει). Όλες οι αλλαγές θα πρέπει να γίνονται από τη μέση του γηπέδου.
  • Διάρκεια του αγώνα: 2 Χ 30 min. Επιπλέον χρόνος (λόγω τραυματισμού ή για διακοπή του παιχνιδιού) προστίθεται στο τέλος κάθε ημιχρόνου και υπεύθυνος για αυτό είναι ο διαιτητής.
  • Ισχύει ο κανόνας του οφσάιντ.
  • Υπάρχουν κόκκινες ή κίτρινες κάρτες.
  • Ο αγωνιστικός χώρος χωρίζεται σε 3 ζώνες με δυο γραμμές ανάπτυξης παιχνιδιού (ή γραμμές υποχώρησης) για να υποστηριχθεί η ανάπτυξη του παιχνιδιού από τον τερματοφύλακα. Όταν η ομάδα ξεκινά την επίθεση από τον

τερματοφύλακα, οι παίκτες του αντιπάλου πρέπει να στέκονται πίσω από την γραμμή, και να πιέζουν τον αντίπαλο μόνο όταν η μπάλα περάσει πέρα από αυτή τη γραμμή.

  • Ταυτόχρονα, η επιτιθέμενη ομάδα πρέπει να περάσει την μπάλα πέρα από τη γραμμή ανάπτυξης σε μέγιστο χρονικό διάστημα 10 δευτερολέπτων.
  • Σε περίπτωση που η επιθέμενη ομάδα υπερβεί το χρόνο των 10 δευτερολέπτων για να μεταφέρει την μπάλα πέρα από τη γραμμή ανάπτυξης (2η ζώνη), τότε ο διαιτητής δίνει κόρνερ υπερ της ομάδας που αμύνεται. Ο διαιτητής ορίζει την πλευρά από την οποία θα εκτελεστεί το κόρνερ.
  • Σε συνθήκες κανονικού παιχνιδιού οι παίκτες πιέζονται κανονικά σε κάθε ζώνη του γηπέδου.
  • Ορίζονται περιοχές μπροστά από τις εστίες σύμφωνα με το υπόδειγμα γηπέδου 9 v 9 (Προδιαγραφές Γηπέδων και Εστιών), ώστε να ορίζεται η περιοχή του τερματοφύλακα. Αν δεν είναι εφικτό να οριστούν με γραμμές, τότε προτείνεται με διακριτικά πιατάκια (κατά προτίμηση πιατάκια εδάφους)
  • Ο τερματοφύλακας ή ένας παίκτης δεν επιτρέπεται να ρίξει – περάσει την μπάλα μετά τη μεσαία γραμμή (γραμμή κέντρου) από ελεύθερο χτύπημα κατά την επαναφορά της μπάλας από τέρματος λάκτισμα (άουτ). Αν παρόλο αυτά κάτι τέτοιο συμβεί (η μπάλα περάσει τη μεσαία γραμμή) τότε η μπάλα δίνεται στην αντίπαλη ομάδα η οποία επαναρχίζει το παιχνίδι με ελεύθερο χτύπημα από το σημείο που η μπάλα πέρασε τη γραμμή του κέντρου.
  • Το σημείο πέναλτι είναι 8 μ. από το κέντρο της γραμμής τέρματος (ωστόσο, αν δεν υπάρχει για οποιοδήποτε λόγο διαγράμμιση του γηπεδου με περιοχές μπροστά από τις δυο εστίες, τότε η παράβαση και ο χώρος που αυτή γίνεται,

αξιολογείται από τον διαιτητή, καθώς και το σημείο του πέναλτι μπροστά από αυτές στην απόσταση των 8μ.).

Ηλικιακή Κατηγορία Κ-14

Παιχνίδι 11 v 11

  • Οι αναπληρωματικοί παίκτες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν είναι συνολικά

 επτά (7). Οι αλλαγές επιτρέπονται καθόλη την διάρκεια του αγώνα όταν το παιχνίδι (αγώνας) δεν είναι σε ροή (έχει σταματήσει), σε τρεις όμως συνολικά χρονικές στιγμές για κάθε ομάδα. Όλες οι αλλαγές θα πρέπει να γίνονται από τη μέση του γηπέδου.

  • Ποδοσφαιριστής που αντικαθίσταται δεν δικαιούται να επαναχρησιμοποιηθεί στον αγώνα.
  • Διάρκεια του αγώνα: 2 Χ 35 min. Επιπλέον χρόνος (λόγω τραυματισμού ή για σταματήματα του παιχνιδιού) προστίθεται στο τέλος κάθε ημιχρόνου και υπεύθυνος για αυτό είναι ο διαιτητής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here