Η FIFPRO, δημοσίευσε σήμερα (16/3) την έκθεσή της για τις συνθήκες εργασίας των παικτών!!!

Η παγκόσμια οργάνωση επαγγελματιών ποδοσφαιριστών FIFPRO, δημοσίευσε σήμερα την έκθεση «Shaping Our Future» σχετικά με το επαγγελματικό ποδόσφαιρο ανδρών που εξετάζει τις παγκόσμιες ροές εσόδων και τις συνθήκες εργασίας των παικτών, με σκοπό την επίτευξη ενός πιο σταθερού και στιβαρού παιχνιδιού.

Η έκθεση βασίζεται σε δεδομένα από δείγμα 79 χωρών ανάμεσά τους και η Ελλάδα, όπου κατατάσσεται στο 4ο γκρουπ και συνδυάζει τις γνώσεις της οικονομικής αγοράς του KPMG Football Benchmark με πληροφορίες σχετικά με τις συνθήκες απασχόλησης των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών από το FIFPRO. Αυτή η πρωτοποριακή μορφή δείχνει ότι εκείνες οι αγορές όπου υπάρχει μια δίκαιη κοινωνική σύμβαση – στις οποίες τα προσωπικά, αστικά, οικονομικά και εργατικά δικαιώματα είναι ισχυρά – μπορούν να αναμένουν να διατηρήσουν μια πιο προηγμένη ποδοσφαιρική οικονομία.Το “Shaping Our Future” καθιστά σαφές ότι τα εσωτερικά περιβάλλοντα παιχνιδιού με ορθή διακυβέρνηση, εκπροσώπηση των ενδιαφερόμενων μερών και συλλογικές συμβάσεις με συνδικάτα παικτών, οδηγούν όχι μόνο σε καλύτερες συνθήκες απασχόλησης για τους ποδοσφαιριστές, αλλά και σε αυξημένη σταθερότητα της αγοράς και συνεχή ανάπτυξη.

Κάντε κλικ για λήψη της αναφοράς “Shaping Our Future”

Σε μια εποχή συστημικών αλλαγών και μιας παγκόσμιας κρίσης υγείας που επηρεάζει τους διαγωνισμούς, η έκθεση θέτει την επαγγελματική ζωή των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών στο επίκεντρο της συζήτησης για την ανάπτυξη του παιχνιδιού και χρησιμοποιεί μια τεκμηριωμένη προσέγγιση για να προτείνει τα πιο σημαντικά βήματα για αναλάβει την επόμενη δεκαετία. Το «Shaping Our Future» τοποθετεί τις 79 ποδοσφαιρικές αγορές σε έξι ομάδες που κυμαίνονται από τα πέντε πιο προηγμένα πρωταθλήματα στον κόσμο (Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Ισπανία) – «με υψηλό βαθμό σταθερότητας» – έως 23 που αντιμετωπίζουν «σημαντικές προκλήσεις στην ανάπτυξη ».

Μεταξύ των βασικών ευρημάτων:

• Λιγότερο από το ένα τρίτο των χωρών έχουν την καλή λειτουργία εγχώρια ποδόσφαιρο με όρους σταθερής απασχόλησης
• Η έλλειψη των βασικών κανόνων εργασίας σε πολλές χώρες δημιουργεί περιττές αστάθεια και την ανάπτυξη παρεμποδίζει
• Αρκετές αγορές με μικρότερες πηγές εσόδων (για παράδειγμα, η Ολλανδία) παρέχουν περισσότερα σταθερότητα και καλύτερες συνθήκες για παίκτες από τις μεγαλύτερες οικονομίες ποδοσφαίρου (όπως η Τουρκία)
• Περισσότερο από το 70 τοις εκατό των 79 χωρών που αναλύθηκαν έχουν μέσο προϋπολογισμό για λέσχες κάτω από 10 εκατομμύρια ευρώ
• 30 από τις 79 εγχώριες αγορές ποδοσφαίρου έχουν ετήσιο εισόδημα από εκπομπές κάτω των 5 εκατομμυρίων $
• Υπάρχει έλλειψη εθνικών και διεθνών συστημάτων χρηματοοικονομικής προστασίας που να εγγυώνται ότι οι παίκτες λαμβάνουν τους μισθούς τους

Το «Shaping Our Future» κάνει μια σειρά συστάσεων για την αντιμετώπιση αυτών και άλλων ζητημάτων, με σκοπό την ενίσχυση των βάσεων του ποδοσφαίρου μέσω μιας αποτελεσματικής, καινοτόμου και ενοποιημένης προσέγγισης.

Μεταξύ των βασικών συστάσεων είναι:

• Σταθερότητα και προστασία : παγκόσμιους μηχανισμούς προστασίας του μισθού
• Βιώσιμη Ανάπτυξη : επένδυση στην επαγγελματική σταδιοδρομία και τις συνθήκες αναπαραγωγής
• Εργασίες & Καινοτομία : νέα μοντέλα του ανταγωνισμού σε όλα τα επίπεδα του παιχνιδιού
• αναπαραγωγής φωνής & Ακτιβισμός : συλλογικές διαπραγματεύσεις και την πρόσβαση στη δικαιοσύνη

Ο Γενικός Γραμματέας της FIFPRO Jonas Baer-Hoffmann είπε: «Σε μια περίοδο εξαιρετικής αβεβαιότητας, είναι σημαντικό να επανεξετάσουμε και να ενισχύσουμε τα θεμέλια του επαγγελματικού ποδοσφαίρου για την επόμενη γενιά. Βρισκόμαστε στη μέση ενός νέου κύματος βιομηχανικής και κοινωνικής ανάπτυξης, αλλά η κουλτούρα και η διακυβέρνηση του παιχνιδιού έχουν κολλήσει στο παρελθόν. Είναι καιρός για ένα νέο «κοινωνικό συμβόλαιο» και μια δέσμευση για τη μεταχείριση παικτών – ανδρών, γυναικών, σε όλες τις ηπείρους – με αξιοπρέπεια και σεβασμό.

«Το« Shaping Our Future »δείχνει τι πρέπει να αλλάξει για να εξασφαλίσει το μέλλον του ποδοσφαίρου και υπογραμμίζει πώς οι ποδοσφαιριστές πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο αυτής της διαδικασίας. Η φωνή τους είναι κρίσιμη για την επίτευξη βιωσιμότητας και διαφάνειας. Οι παίκτες κάνουν το ποδόσφαιρο το πιο επιβλητικό άθλημα στον κόσμο. Οδηγούν την απόδοση και την ψυχαγωγία, συνδέουν ανθρώπους και χτίζουν κοινότητες.

«Η έκθεση δείχνει ότι οι περισσότεροι δεν έχουν μια σταθερή πλατφόρμα για να χτίσουν μια καριέρα και να συμβάλουν σε ένα ευημερούμενο παιχνίδι. Πρέπει να το αντιμετωπίσουμε επειγόντως. Οι παίκτες πρέπει να έχουν λόγο για θέματα που επηρεάζουν τις συνθήκες εργασίας τους και να πάρουν τη σωστή θέση τους στις δομές λήψης αποφάσεων. Μια προληπτική κουλτούρα συλλογικών συμβάσεων και μοντέλων χωρίς αποκλεισμούς εκπροσώπησης θα ανοίξει το δρόμο για ένα ισχυρό και βιώσιμο μέλλον. ”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here