«Οι κυβερνήσεις να καταβάλλουν ειδικές και καινοτόμες προσπάθειες για να υποστηρίξουν το γυναικείο ποδόσφαιρο»!!!

Μια νέα έρευνα του FIFPRO δείχνει τον συνεχιζόμενο αντίκτυπο του COVID-19 στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο των γυναικών με βάση δεδομένα που συλλέχθηκαν από εθνικά σωματεία παικτών σε 62 διαφορετικές χώρες από τον Ιούλιο έως τον Οκτώβριο.
Η έρευνα, η οποία στοχεύει να καταγράψει τις εξελισσόμενες επιπτώσεις της πανδημίας στο παιχνίδι των γυναικών, δείχνει ότι οι μισθολογικές περικοπές, οι απώλειες θέσεων εργασίας και η κακή επικοινωνία επηρεάζουν τις γυναίκες ποδοσφαιριστές σε δεκάδες χώρες, με τα πρόσφατα οφέλη για την ισότητα των φύλων στο άθλημα να διατρέχουν κίνδυνο.
Τα ευρήματα αυτής της έρευνας δείχνουν ότι στο 47% των χωρών που ερωτήθηκαν οι γυναίκες ποδοσφαιριστές είχαν περικοπή ή αναστολή μισθών. Σε 40 τοις εκατό των χωρών, οι παίκτες δεν έλαβαν υποστήριξη ψυχικής ή σωματικής υγείας. Στο 69% των χωρών, η επικοινωνία με τους παίκτες θεωρήθηκε φτωχή ή πολύ φτωχή.

«ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΠΑΙΚΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΥΣΚΟΛΟΥΣ ΚΑΙΡΟΥΣ»

– από την Amanda Vandervort, Διευθύντρια Ποδοσφαίρου Γυναικών της FIFPRO

Ταυτόχρονα, υπήρξαν πολλές ενέργειες και σημάδια ελπίδας – όπως δείχνουν οι υποστηρικτικές μελέτες περίπτωσης, λέσχες, πρωταθλήματα και κυβερνήσεις καταβάλλουν ειδικές και καινοτόμες προσπάθειες για να υποστηρίξουν το γυναικείο ποδόσφαιρο κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης.

Η FIFPRO υποστήριξε με συνέπεια το γυναικείο ποδόσφαιρο να συμπεριληφθεί σε σχέδια ανάκαμψης σε ολόκληρη τη βιομηχανία. Τον Απρίλιο, δημοσιεύσαμε το Covid-19: Implications for Professional Women’s Football με σκοπό την αναζήτηση έκτακτων μέτρων για την υποστήριξη του γυναικείου παιχνιδιού.

«ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΠΙΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΗ ΔΡΑΣΗ Ή ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΘΕΙ ΠΡΟΟΔΟΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΙΣΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ ΣΕ ΜΕΡΗ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ

– από τον Jonas Baer-Hoffman, Γενικό Γραμματέα της FIFPRO

Προτρέπουμε όλους τους συλλόγους, τα πρωταθλήματα και τις ομοσπονδίες να συνεργαστούν με τις ενώσεις παικτών για να αντιμετωπίσουν βασικά ζητήματα που επισημαίνονται στην έρευνα και να χτίσουν μια ολοκληρωμένη προσέγγιση που μετριάζει τον αντίκτυπο της κρίσης και δημιουργεί μια σταθερή βάση για το γυναικείο ποδόσφαιρο.

Παρακάτω είναι μερικά από τα βασικά ευρήματα της έρευνας:

Μισθοί και παροχές : Η πανδημία έχει προκαλέσει εκτεταμένες περικοπές μισθών και καταγγελίες συμβάσεων στο γυναικείο ποδόσφαιρο.

  • Στο 47 τοις εκατό των χωρών οι μισθοί των παικτών μειώθηκαν ή ανεστάλησαν
  • Σε 27 τοις εκατό των χωρών η μη οικονομική υποστήριξη * μειώθηκε ή εξαλείφθηκε
  • Σε 24 τοις εκατό των χωρών οι παίκτες έληξαν ή άλλαξαν συμβόλαια

(* περιλαμβάνει γεύματα, στέγαση, ασφάλιση υγείας και συμμετοχή στο γυμναστήριο.)

Επικοινωνία : Οι σύλλογοι, τα πρωταθλήματα και οι ομοσπονδίες δεν επικοινωνούν αρκετά με τις γυναίκες παίκτες για την επαγγελματική τους ζωή, την προσωπική υγεία και την ευημερία τους.

  • Στο 69 τοις εκατό των χωρών η επικοινωνία από πρωταθλήματα και συλλόγους ήταν κακή ή πολύ κακή .
  • Σε 52 τοις εκατό των χωρών οι εθνικές ομοσπονδίες δεν έφτασαν σε γυναίκες παίκτες εθνικών ομάδων
  • Σε 26% των χωρών, οι γυναικείες λέσχες δεν συμπεριλήφθηκαν στα πρωτόκολλα «επιστροφή στο παιχνίδι»
 

Υγειονομική υποστήριξη : Υπάρχουν εκτεταμένες ελλείψεις στο επίπεδο της σωματικής και ψυχικής υγείας για τις γυναίκες παίκτες κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

  • Στο 40% των χωρών, οι παίκτες δεν έλαβαν καθόλου υγειονομική υποστήριξη
  • Σε 66% των χωρών, οι παίκτες δεν έλαβαν σωματική υποστήριξη (π.χ. θεραπεία τραυματισμού)
  • Σε 84 τοις εκατό των χωρών οι παίκτες δεν έλαβαν υποστήριξη ψυχικής υγείας

Θετικά βήματα : Ορισμένοι ποδοσφαιριστές εργάζονται σκληρά κατά τη διάρκεια της πανδημίας για να συνεχίσουν να υποστηρίζουν το γυναικείο ποδόσφαιρο

  • Στην Ιταλία, η εθνική ομοσπονδία ποδοσφαίρου δήλωσε τον Ιούνιο ότι άρχισε να συνεργάζεται με την κυβέρνηση για να δώσει το γυναικείο πρωτάθλημα επαγγελματικό καθεστώς
  • Στην Αργεντινή, η εθνική ομοσπονδία ανακοίνωσε ένα πενταετές σχέδιο τον Σεπτέμβριο για την επέκταση της επαγγελματικοποίησης του γυναικείου πρωταθλήματος
  • Στην Ολλανδία, οι παίκτες πίεσαν επιτυχώς την κυβέρνηση για το γυναικείο πρωτάθλημα να επιστρέψει για να παίξει μαζί με το ανδρικό πρωτάθλημα
  • Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η ένωση παικτών NWSL και το πρωτάθλημα διαπραγματεύθηκαν εγγυήσεις συμβολαίου για παίκτες που καλύπτουν μισθό, στέγαση και παροχές
 

Ο Jonas Baer-Hoffmann, Γενικός Γραμματέας της FIFPRO, δήλωσε: «Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας υπογραμμίζουν το βαθμό στον οποίο οι γυναίκες ποδοσφαιριστές αγνοούνται συνήθως σε πολλά μέρη του κόσμου. Ωστόσο, υπάρχουν επίσης θετικά βήματα από ορισμένα ενδιαφερόμενα μέρη να επενδύσουν και να στηρίξουν το γυναικείο ποδόσφαιρο κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Χρειαζόμαστε πιο συντονισμένη δράση ή υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να σημειωθεί πρόοδος προς την ισότητα των φύλων σε μέρη του παγκόσμιου ποδοσφαίρου ».

Η Amanda Vandervort, Διευθύντρια Ποδοσφαίρου Γυναικών της FIFPRO, δήλωσε: «Όπως και οι περισσότερες βιομηχανίες, το γυναικείο ποδόσφαιρο επηρεάζεται σοβαρά από τον αντίκτυπο της πανδημίας covid-19 και τα ευρήματα αυτής της έρευνας υπογραμμίζουν όσα έχουμε πει από την αρχή, ότι και οι δύο παίκτες και το ίδιο το παιχνίδι χρειάζεται στρατηγική υποστήριξη για να περάσει σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Για το σκοπό αυτό, εντοπίσαμε επίσης μεγάλες περιπτώσεις καινοτομίας και προόδου στις οποίες νέες λύσεις προβάλλουν τη μοναδική δυνατότητα του γυναικείου ποδοσφαίρου να ευδοκιμήσει σήμερα και στο μέλλον. ”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here