UEFA… υπό συγκεκριμένους όρους άφησε ανοιχτό το πρόωρο τέλος των πρωταθλημάτων!!!

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΟΥΕΦΑ συνεδρίασε με τηλεδιάσκεψη την Πέμπτη (23/4), ζητώντας για μία ακόμη φορά από τις χώρες-μέλη να ολοκληρωθούν τα πρωταθλήματα.
Ωστόσο, αναγνωρίζοντας πως για κάποιες χώρες η πανδημία του κορωνοϊού δεν αφήνει πολλά περιθώρια ώστε αυτά να ολοκληρωθούν, άφησε ανοικτό παράθυρο για τη μη ολοκλήρωση των πρωταθλημάτων, υπό συγκεκριμένους όρους, ενώ γίνεται σαφές ότι θα ισχύει ως οριστική η βαθμολογία που υπήρχε πριν τη διακοπή. Η Ευρωπαϊκή ομοσπονδία, παράλληλα αναφέρεται και στις περιπτώσεις του Βελγίου και της Σκωτίας που αποφάσισαν να τελειώσουν τις σεζόν τους, αναγνωρίζοντας τις συνθήκες που επικρατούν, ορίζοντας ωστόσο τις κατευθυντήριες γραμμές για το ποιες θα είναι οι ομάδες που θα παίξουν στην Ευρώπη τη νέα σεζόν, πάντα με την αρχή, ότι η είσοδος σε διαγωνισμούς συλλόγων της ΟΥΕΦΑ βασίζεται πάντα στην αθλητική αξία.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

 «Η εκτελεστική επιτροπή της ΟΥΕΦΑ συνεδρίασε σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης. Έλαβε ενημερώσεις σχετικά με τις ομάδες εργασίας που συγκροτήθηκαν σε συνεργασία με την European Club Association (ECA), European Leagues (EL) και FIFPRO Europe.
Από τα δύο σενάρια που εξετάστηκαν από την Ομάδα Εργασίας για τις ημερομηνίες, και τα δύο προβλέπουν το εγχώριο ποδόσφαιρο να ξεκινήσει πριν από τους αγώνες της ΟΥΕΦΑ, με το ένα να επιδιώκει να διοργανώσει τους αγώνες παράλληλα και το άλλο να ολοκληρώσει τους εγχώριους αγώνες πριν ξεκινήσει εκ νέου τους αγώνες της ΟΥΕΦΑ τον Αύγουστο.
Η επιτροπή άκουσε για το έργο της νεοσυσταθείσας ιατρικής υποομάδας, υπό την προεδρία του καθηγητή Tim Meyer, εξετάζοντας τα θέματα υγείας σχετικά με την επιστροφή στο ποδόσφαιρο, η οποία συνεργάζεται μαζί με το ECA και το EL για να συνδέσει το έργο που έχει ήδη γίνει από πρωταθλήματα και συλλόγους, ώστε να παράγει ένα σύνολο οδηγιών που θα ευθυγραμμίζονται με τα καλύτερα διαθέσιμα πρωτόκολλα υγείας. Η επιτροπή εκτίμησε την ενότητα που παρουσιάζεται σε ολόκληρο το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και την έμφαση που δίνεται στην ιεράρχηση της υγείας κατά την προσπάθεια δημιουργίας μιας πορείας για την επιστροφή του ποδοσφαίρου.
Ως αποτέλεσμα των εκπροσώπων των ποδοσφαιρικών αρχών στο Βέλγιο και τη Σκωτία, η επιτροπή αναγνωρίζει τα ζητήματα που τέθηκαν και ενέκρινε τις κατευθυντήριες γραμμές για τις αρχές για τη συμμετοχή στις διοργανώσεις της ΟΥΕΦΑ 2020/21. Οι κατευθυντήριες γραμμές αντικατοπτρίζουν την αρχή ότι η είσοδος σε διαγωνισμούς συλλόγων της ΟΥΕΦΑ βασίζεται πάντα στην αθλητική αξία.
Ως εκ τούτου, η ΟΥΕΦΑ παροτρύνει τις Εθνικές Ομοσπονδίες και τα Πρωταθλήματα να διερευνήσουν όλες τις πιθανές επιλογές για να παίξουν όλες τις κορυφαίες εγχώριες διοργανώσεις, που δίνουν άδεια συμμετοχής στις διοργανώσεις της ΟΥΕΦΑ, στη φυσιολογική της κατάληξη. Ωστόσο, η ΟΥΕΦΑ τονίζει ότι η υγεία των παικτών, των θεατών και όλων εκείνων που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο, καθώς και του κοινού πρέπει να παραμείνει το κύριο μέλημα αυτή τη στιγμή.
Το ιδανικό σενάριο, εάν το επιτρέπει η κατάσταση πανδημίας, είναι να ολοκληρωθούν οι επί του παρόντος εγχώριες διοργανώσεις που έχουν τεθεί σε αναστολή, επιτρέποντας στους ποδοσφαιρικούς συλλόγους να προκριθούν στους αγώνες της ΟΥΕΦΑ με αθλητική αξία στην αρχική τους μορφή. Εάν αυτό το αποτέλεσμα δεν είναι δυνατό, ιδίως λόγω ημερολογιακών ζητημάτων, θα ήταν προτιμότερο τα πρωταθλήματα που έχουν διακοπεί να ξαναρχίσουν με διαφορετική μορφή με τρόπο που θα διευκόλυνε συλλόγους να προκριθούν στις διοργανώσεις της ΟΥΕΦΑ με αθλητικά κριτήρια.
Ενώ καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την ολοκλήρωση των εγχώριων διοργανώσεων, οι Ομοσπονδίες και τα Πρωταθλήματα ενδέχεται να έχουν νόμιμους λόγους να τερματίσουν πρόωρα τους εγχώριους αγώνες τους, ιδίως στις ακόλουθες περιπτώσεις:

  • ύπαρξη επίσημης εντολής που απαγορεύει αθλητικά γεγονότα, ώστε οι εγχώριες διοργανώσεις να μην είναι δυνατόν να ολοκληρωθούν πριν από μια ημερομηνία που θα καθιστούσε δυνατή την ολοκλήρωση της τρέχουσας σεζόν.
  • ανυπέρβλητα οικονομικά προβλήματα που καθιστούν αδύνατη την ολοκλήρωση της σεζόν, διότι θα έθετε σε κίνδυνο τη μακροπρόθεσμη οικονομική σταθερότητα του εγχώριου ανταγωνισμού ή / και των συλλόγων.
  • Εάν μία εγχώρια διοργάνωση τερματιστεί πρόωρα για νόμιμους λόγους σύμφωνα με τους παραπάνω όρους, η ΟΥΕΦΑ θα απαιτούσε από την ενδιαφερόμενη Ομοσπονδία να επιλέξει συλλόγους για τους αγώνες ΟΥΕΦΑ club 2020/21 με βάση τα αθλητικά κριτήρια στους εγχώριους αγώνες 2019/20:
  • η διαδικασία επιλογής συλλόγων πρέπει να βασίζεται σε αντικειμενικές, διαφανείς και αμερόληπτες αρχές. Οι εθνικοί σύλλογοι και τα πρωταθλήματα θα πρέπει διαφορετικά να έχουν τη δυνατότητα να αποφασίζουν τις τελικές θέσεις στις εγχώριες διοργανώσεις τους, λαμβάνοντας υπόψη τις συγκεκριμένες συνθήκες κάθε διοργάνωσης.
  • Ο οριστικός προσδιορισμός των επιλέξιμων θέσεων για τους αγώνες της ΟΥΕΦΑ πρέπει να επιβεβαιωθεί από τους αρμόδιους φορείς σε εγχώριο επίπεδο.

Η ΟΥΕΦΑ διατηρεί το δικαίωμα να αρνηθεί ή να αξιολογήσει την είσοδο σε οποιονδήποτε σύλλογο που προτείνεται από μια Ομοσπονδία από έναν πρόωρο τερματισμένο εγχώριο διαγωνισμό, ιδίως όταν:

  • οι εγχώριες διοργανώσεις δεν έχουν τερματιστεί πρόωρα βάσει των λόγων που δίνονται σε αυτές τις κατευθυντήριες γραμμές της ΟΥΕΦΑ ή βάσει άλλων νόμιμων λόγων δημόσιας υγείας.
  • οι σύλλογοι επιλέχθηκαν σύμφωνα με μια διαδικασία που δεν ήταν αντικειμενική, διαφανής και αμερόληπτη, έτσι ώστε οι επιλεγμένοι σύλλογοι να μην μπορούν να θεωρηθούν ότι έχουν προκριθεί με αθλητικά κριτήρια.
  • υπάρχει μια δημόσια αντίληψη για αδικία στις προϋποθέσεις της ομάδας.

UEFA EURO 2020

Μετά την αναβολή του UEFA EURO 2020 έως το καλοκαίρι του 2021 και μετά από εμπεριστατωμένη εσωτερική αναθεώρηση καθώς και αρκετές συζητήσεις με εταίρους, η Εκτελεστική Επιτροπή αποφάσισε ότι το τουρνουά θα εξακολουθεί να είναι γνωστό ως UEFA EURO 2020.

Αυτή η απόφαση επιτρέπει στην UEFA να διατηρήσει το αρχικό όραμα του τουρνουά για να γιορτάσει την 60η επέτειο των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου (1960 – 2020).

Θα χρησιμεύσει επιπλέον για να θυμηθούμε πώς ολόκληρη η οικογένεια ποδοσφαίρου συγκεντρώθηκε για να ανταποκριθεί στις εξαιρετικές συνθήκες της πανδημίας COVID-19 και των δύσκολων καιρών που έπρεπε να περάσει η Ευρώπη και ο κόσμος το 2020.

Αυτή η επιλογή είναι σύμφωνη με τη δέσμευση της UEFA να καταστήσει το UEFA EURO 2020 βιώσιμο και να μην παράγει επιπλέον ποσά αποβλήτων. Πολλά επώνυμα υλικά είχαν ήδη παραχθεί από τη στιγμή της αναβολής του τουρνουά. Μια αλλαγή στο όνομα της εκδήλωσης θα σήμαινε την καταστροφή και αναπαραγωγή τέτοιων αντικειμένων.

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα UEFA Under 21

Η Επιτροπή άκουσε ότι οι επιλογές για αναδιάταξη ή αναβολή του τουρνουά θα παρουσιαστούν και θα αναλυθούν από την Επιτροπή Διαγωνισμών Εθνικής Ομάδας στις 11 Μαΐου, με τελική απόφαση να ληφθεί στην Εκτελεστική Επιτροπή στις 27 Μαΐου 2020.

Η επόμενη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της UEFA έχει προγραμματιστεί για τις 27 Μαΐου 2020.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here