ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2018… ο μεγάλος τελικός της διοργάνωσης!!!

Αυτό  είναι το 21ο Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA. Γιορτάζεται 88 χρόνια μετά το εναρκτήριο τουρνουά στην Ουρουγουάη (1930) και για πρώτη φορά  διεξήχθη στη Ρωσία.
Τα μάτια όλων είναι στραμμένα στον μεγάλο τελικό της διοργάνωσης, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή (15/7/2018) στις 18:00 στη Μόσχα με τις ομάδες της Γαλλίας και της Κροατίας, που θα διεκδικήσουν το πολυπόθητο τρόπαιο.
Η Γαλλία έχει προκριθεί για 15η φορά σε Παγκόσμιο Κύπελλο και μάλιστα για έκτη διαδοχική, επίτευγμα που είναι το καλύτερο στην Ιστορία της.
Η Γαλλία επιστρέφει σε τελικό για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια και την ήττα της από την Ιταλία το 2006 στα γήπεδα της Γερμανίας και θα αντιμετωπίσει την Κροατία. 
Η Κροατία έχασε τον πρώτο αγώνα στις τρεις τελευταίες εμφανίσεις της στο Παγκόσμιο Κύπελλο… οι δύο πιο πρόσφατοι ήταν εναντίον της Βραζιλίας (2006 και 2014).
Η Κροατία έχει  έξι ματς χωρίς ήττα στη σειρά σε Μουντιάλ και έβαλε γκολ σε δέκα συνεχόμενα παιχνίδια.
Οι Γάλλοι έχουν κατακτήσει μια φορά το Μουντιάλ το 1998, ενώ αυτή είναι η πρώτη παρουσία της Κροατίας σε τελικό. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί πως η Κροατία έγινε η  δεύτερη ομάδα μετά την Αργεντινή το 1990, που κέρδισε δύο διαδοχικές προκρίσεις στα πέναλτι, ενώ είναι και η μοναδική ομάδα που φτάνει στον τελικό μετά από τρεις στην σειρά παρατάσεις.
Η ΦΙΦΑ ανακοίνωσε πως ο Αργεντινός Νέστορ Πιτάνα θα διευθύνει τον τελικό ανάμεσα στη Γαλλία και στην Κροατία.
Ο 43χρονος ρέφερι έχει σφυρίξει ήδη στη διοργάνωση τους δύο φιναλίστ και σε συγκεκριμένα τη «Χρβάτσκα» στη φάση των «16» απέναντι στη Δανία, ενώ τους «τρικολόρ» στα προημιτελικά κόντρα στην Ουρουγουάη.
Εκτός από το εναρκτήριο ματς της διοργάνωσης, ο Αργεντινός διαιτητής είχε διευθύνει ακόμη την αναμέτρηση Μεξικό-Σουηδία, στη φάση των ομίλων.

Τα αποτελέσματα της Γαλλίας στο δρόμο για τον τελικό:
Γαλλία – Αυστραλία…2-1
Γαλλία – Περού…1-0
Δανία – Γαλλία…0-0
Γαλλία – Αργεντινή…4-3
Ουρουγουάη – Γαλλία…0-2
Γαλλία – Βέλγιο…1-0

Τα αποτελέσματα της Κροατίας στην πορεία για την πρώτη παρουσία της σε τελικό:
Κροατία – Νιγηρία…2-0
Αργεντινή – Κροατία…0-3
Ισλανδία – Κροατία…1-2
Κροατία – Δανία…1-1 (3-2 πεν.)
Ρωσία – Κροατία…2-2 (3-4 πεν.)
Κροατία – Αγγλία…2-1

Στη μέχρι τώρα διαδρομή των αγώνων της τελικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου σημειώθηκαν 161 τέρματα, δηλαδή μέσος όρος 2.6 τέρματα ανά αγώνα.
Οι διαιτητές χρησιμοποίησαν την κίτρινη κάρτα 213 φορές και τέσσερις φορές την κόκκινη κάρτα.
Το Βέλγιο έχει προκριθεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο για δέκατη τρίτη φορά και είναι η ευρωπαϊκή χώρα με τις περισσότερες συμμετοχές εκτός των πέντε κορυφαίων (Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Αγγλία και Γαλλία).
Από τότε που κέρδισε τον παγκόσμιο τίτλο το 1966, η Αγγλία έφτασε στα ημιτελικά μια φορά (1990, τέταρτη θέση) και ήταν η πρώτη στον όμιλό της μόνο σε μια από τις πέντε τελευταίες συμμετοχές της (2006).
Η Αγγλία θα αντιμετωπίσει στο μικρό τελικού του Σαββάτου (14/7/2018) το Βέλγιο, (ώρα έναρξης 17:00) για τις θέσεις 3-4.
Με τον διαιτητή που ξεκίνησε το φετινό παγκόσμιο Κύπελλο, στο Ρωσία-Σαουδική Αραβία, με τον ίδιο θα…ολοκληρωθει.
Και οι τέσσερις ομάδες που θα συμμετάσχουν σε τελικό και αγώνα τρίτης και τέταρτης θέσης είναι από την Ευρώπη (Κροατία, Βέλγιο, Γαλλία, Αγγλία), ενώ από την γηραιά ήπειρο όπως είναι γνωστό είχαν ξεκινήσει στο Μουντιάλ 14 ομάδες. Η Αφρική έχει αποχαιρετήσει την διοργάνωση ήδη από τους ομίλους, η Βόρεια Κεντρική Αμερική κα Καραϊβικής στην φάση των «16», όπως και η Ασία, ενώ η Νότια Αμερική έφυγε με τις δύο τελευταίες εκπροσώπους της (Βραζιλία, Ουρουγουάη) στα προημιτελικά.
Δεκαέξι παίκτες κάνουν τη Μάντσεστερ Σίτι την ομάδα με την περισσότερη εκπροσώπηση στα γήπεδα της Ρωσίας. Η πρωταθλήτρια της Premier League ακολουθείται από τις Ρεάλ Μαδρίτης (15), Μπαρτσελόνα (14), Τσέλσι, Παρί Σεν Ζερμέν και Τότεναμ (12). Η Αγγλία είναι η βάση των περισσότερων ποδοσφαιριστών (124), μετά η Ισπανία (81) και ακολουθεί η Γερμανία με 67.
Στο Μουντιάλ της Ρωσίας βρέθηκαν πάνω από 1.500.000 φίλαθλοι, χωρίς να χρειάζεται βίζα, ενώ η μεταφορά στις πόλεις γινόταν δωρεάν και η πρόσβαση στα μουσεία ήταν ελεύθερη μέσω των εισιτηρίων του ποδοσφαίρου. 
Τα περισσότερα Παγκόσμια Κύπελλα έχουν κατακτηθεί από χώρες της Ευρώπης (11) ή της Νότιας Αμερικής (9).
Ο υψηλότερος αριθμός γκολ σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο είναι 171 (το 1998 και 2014),
Τα περισσότερα γκολ σε αγώνα Μουντιάλ μπήκαν στις 26 Ιουνίου 1954, όταν η Αυστρία νίκησε με 7-5 την Ελβετία.
Η Βραζιλία είναι η μόνη ομάδα που έχει συμμετάσχει σε όλα τα Μουντιάλ (21) και αυτή που έχει τους περισσότερους τίτλους. Έχει κερδίσει το 25% των τουρνουά που έπαιξε μέχρι στιγμής (5 από 20) και ήταν η τελευταία που κέρδισε δύο συνεχόμενα Παγκόσμια Κύπελλα (1958 και 1962).
65.344 εκατομμύρια ευρώ θα μοιραστούν ως πριμ οι 32 φιναλίστ του Μουντιάλ της Ρωσίας, ποσό αυξημένο κατά 12% σε σχέση με το Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας, το 2018. Επίσης από 7.083 ευρώ ακαθάριστα, θα πάρουν από την FIFA οι σύλλογοι για κάθε παίκτη τους που θα αγωνιστεί στο Μουντιάλ της Ρωσίας. Το συνολικό ακαθάριστο ποσό που θα διαθέσει η FIFA  είναι 179 εκατ ευρώ, ενώ πριν από τέσσερα χρόνια στο Μουντιάλ της Βραζιλίας ήταν… μόλις 60 εκατ ευρώ.
Η πιο ηχηρή απουσία από το Μουντιάλ της Ρωσίας είναι αυτή της Ιταλίας, πρωταθλήτρια κόσμου τέσσερις φορές. Μόνο μία φορά στο παρελθόν, το 1958 στο Μουντιάλ της Σουηδίας, η Ιταλία δεν είχε καταφέρει να προκριθεί, ενώ δεν συμμετείχε και στο πρώτο, το 1930. Αισθητή και η απουσία των ΗΠΑ, που δεν έλειπαν από τελική φάση Μουντιάλ από το 1986, όπως και εκείνες της πρωταθλήτριας Νότιας Αμερικής, Χιλής, που δεν απουσίαζε από το 2006, αλλά και της Ολλανδίας και της Γκάνας, που δεν είχαν απουσιάσει από το 2002.
Ο διάσημος Ρώσος καλλιτέχνης Ιγκόρ Γκούρουβιτς επέλεξε ως κεντρικό πρόσωπο στην αφίσα του Μουντιάλ 2018, τον θρυλικό τερματοφύλακα Λεβ Γιασίν, ένα σύμβολο του ρωσικού ποδοσφαίρου. Ο Γιασίν έπαιξε σε τέσσερα Παγκόσμια Κύπελλα (1958, 1962, 1966 και 1970)  και παραμένει ακόμα και μετά το θάνατό του το 1990, ο μοναδικός τερματοφύλακας στην Ιστορία του ποδοσφαίρου που έχει κερδίσει το βραβείο Ballon d’Or (χρυσή μπάλα). Στην αφίσα είναι ντυμένος με την παραδοσιακή μαύρη του εμφάνιση, έχει έναν επίδεσμο στο γόνατο και φοράει την διάσημη τραγιάσκα του. Αποκρούει μία τεράστια ρετρό μπάλα, που απεικονίζει την Ρωσία όπως φαίνεται από το διάστημα. Από τη μπάλα ξεκινούν έξι πορτοκαλί ακτίνες, ενώ πιο χαμηλά υπάρχει ένας μεγάλος πράσινος κύκλος, που αντιπροσωπεύει το γρασίδι των ποδοσφαιρικών γηπέδων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here