Τον Σεπτέμβριο του 2018, θα είναι επιχειρησιακά έτοιμο στα γήπεδα της Super League, το αποκλειστικό για το VAR δίκτυο fibernet.
Η χρήση του VAR θα είναι τα «έξτρα μάτια του διαιτητή».
Mε τη χρήση του VAR «υπάρχει 98,8% ακρίβεια και ορθότητα στις αποφάσεις. Εξασφαλίζεται η σταθερότητα και ισότητα στην κρίση των διαιτητών».
Η χρήση του VAR σημαίνει και αύξηση του αριθμού των διαιτητών σε κάθε αγώνα πρωταθλήματος.
Παρουσία του επικεφαλή των ποδοσφαιρικών υπηρεσιών της IFAB (Διεθνές Συμβούλιο Ποδοσφαίρου) κ. Dirk Schlemmer, ολοκληρώθηκε στα γραφεία της Ε.Π.Ο. (31/05/2018) το 2ο επιμορφωτικό σεμινάριο για την εφαρμογή, τη λειτουργία και τις επιχειρησιακές δυνατότητες του συστήματος VAR.
Ο κ. Dirk Schlemmer είναι ειδικός στη συνολική προετοιμασία, υλοποίηση και λειτουργία του συστήματος και διετέλεσε επί σειρά ετών υπεύθυνος του VAR στη Bundesliga.
Το σεμινάριο παρακολούθησαν ο VAR project manager της ΕΠΟ κ. Αλέξανδρος Χολέβας, o υπεύθυνος της ΚΕΔ για το VAR κ. Μιχάλης Κουκουλάκης, στελέχη της Ε.Π.Ο. και εκπρόσωποι του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης και του Εθνικού Δικτύου Έρευνας και Τεχνολογίας, που έχουν αναλάβει την τεχνολογική υποστήριξη της εφαρμογής.
Στις παρουσιάσεις του κ. Schlemmer αναλύθηκαν θέματα αθλητικών υποδομών, τεχνολογίας, τηλεοπτικής κάλυψης αγώνων, εκπαίδευσης διαιτητών, κανονισμών, προγράμματος υλοποίησης, πολιτικής διαχείρισης κρίσεων και επικοινωνίας. «Μετά από 2 χρόνια ενδελεχούς έρευνας των αποτελεσμάτων του αποδείχθηκε ότι με τη χρήση του VAR υπάρχει 98,8% ακρίβεια και ορθότητα στις αποφάσεις. Εξασφαλίζεται η σταθερότητα και ισότητα στην κρίση των διαιτητών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Schlemmer.
Από την πλευρά της ΕΠΟ και των λοιπών εμπλεκομένων φορέων γνωστοποιήθηκαν στην IFAB και τη FIFA τα εξής:
* τον Ιούνιο του 2018 θα ψηφιστεί από τη Ε.Ε. της ΕΠΟ η τροποποίηση των κανονισμών διαιτησίας ενόψει χρήσης VAR.
* τον Σεπτέμβριο του 2018 θα υπογραφεί η σύμβαση συνεργασίας με τον τεχνικό σύμβουλο.
* τον Σεπτέμβριο του 2018 θα είναι επιχειρησιακά έτοιμο στα γήπεδα της Super League το αποκλειστικό για το VAR δίκτυο fibernet.
Επόμενα βήματα στην προετοιμασία της εφαρμογής VAR είναι το πρόγραμμα εκπαίδευσης των διαιτητών και η συνεργασία με τους τηλεοπτικούς σταθμούς που παράγουν το τηλεοπτικό σήμα των αγώνων της Super League.
Να θυμίσουμε και το τι ειπώθηκε στο πρώτο επίσημο επιμορφωτικό σεμινάριο λειτουργίας και επιχειρησιακών δυνατοτήτων του Video Assistant Referee που διοργανώθηκε (16/4/2018) από την Ε.Π.Ο. σε συνεργασία με την FIFA και το Διεθνές Ποδοσφαιρικό Συμβούλιο (IFAB).
Το V.A.R. και η υλοποίησή του σε ώρα αγώνα παρουσιάστηκαν από τον Βρετανό Ντέιβιντ Έλερεϊ, παλαίμαχο διεθνή διαιτητή, μέλος της επιτροπής διαιτησίας της UEFA και τεχνικό διευθυντή του Διεθνούς Ποδοσφαιρικού Συμβουλίου (IFAB) και τον V.A.R. Project Leader της Κ.Ε.Δ. Μ. Κουκουλάκη.
Το V.A.R. workshop παρακολούθησαν τα μέλη της Κ.Ε.Δ./Ε.Π.Ο. με τους 24 αξιολογημένους διαιτητές της Super League, οι εκπρόσωποι των ομάδων της Super League και εκπρόσωποι των Μ.Μ.Ε. Ο κ. Έλερει συναντήθηκε επίσης με τον πρόεδρο της Ε.Π.Ο. κ. Ε. Γραμμένο και τον πρόεδρο της ΚΕΔ κ. Β. Περέιρα.
Η «ταυτότητα» του Video Assistant Referee:
O VAR expert της ΙFAB και της FIFA κ. Ντέιβιντ Ελερέι χαρακτήρισε το πρόγραμμα Video Assistant Referee ως τα «έξτρα μάτια του διαιτητή», διευκρίνισε βασικά σημεία της λειτουργίας του και έδωσε ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία από την έως τώρα εφαρμογή του.
Ως προς τον τρόπο λειτουργίας του, ξεκαθάρισε πως η εφαρμογή του προγράμματος γίνεται σε άμεση συνεργασία με τους εκπροσώπους του τηλεοπτικού μέσου που καλύπτει τον αγώνα και τόνισε τη σημασία του ρόλου των σχολιαστών και των δημοσιογράφων, κυρίως ως προς την εκμάθηση και αφομοίωση τόσο της σχετικής ορολογίας όσο και της λειτουργίας του.
Αναφορικά με το ελληνικό πρόγραμμα επεσήμανε ότι θα υπάρχουν τρεις άνθρωποι σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο ελέγχου (operating room): Ο Video Assistant Referee (VAR), ο Assistant VAR (AVAR) και ο Replay Operator. Οι δύο πρώτοι πρέπει να είναι εν ενεργεία διαιτητές οι έμπειροι παλαίμαχοι διαιτητές, αλλά όχι μέλη Επιτροπών διαιτησίας ή εν ενεργεία παρατηρητές και ο τρίτος τεχνικός.
Ο ρόλος των χειριστών είναι να ειδοποιούν τον διαιτητή όταν υπάρχει αμφιβολία, στις κάτωθι 4 περιπτώσεις προς διόρθωση αποφάσεων για ξεκάθαρα λάθη ή περιπτώσεις που διέλαθαν της προσοχής της διαιτητικής ομάδας:
– Αν μετράει ή όχι ένα γκολ
– Στις περιπτώσεις καταλογισμού ή μη καταλογισμού πέναλτι
– Υπόδειξη απευθείας κόκκινης κάρτας
– Υπόδειξη κάρτας σε λάθος παίκτη
Ο κ. Ελερέι υπογράμμισε ότι η απόφαση των αρμοδίων οργάνων αφορά μόνον αυτές τις περιπτώσεις, καθώς κρίθηκε ότι σε άλλες αμφισβητούμενες φάσεις η διακοπή θα ήταν μεγαλύτερη και θα επηρέαζε αρνητικά την εξέλιξη του αγώνα.
«Δεν έχει σημασία ο χρόνος που θα χρειαστεί, δεν υπάρχει χρονικό όριο, σημασία έχει να πάρει τη σωστή απόφαση. Πρέπει να έχουμε κατά νου ότι υπάρχουν περιπτώσεις όχι με ένα, αλλά 3 ή και 4 διλήμματα, οπότε θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για την τελική απόφαση. Όμως η ως τώρα εμπειρία έχει δείξει ότι οι διακοπές δεν είναι μεγάλης διάρκειας και δεν επηρεάζουν αρνητικά την εξέλιξη του αγώνα» τόνισε χαρακτηριστικά.
Τέλος ο κ. Ελερέι ανέφερε: «Η χρήση του VAR μπορεί να βελτιώσει τη συμπεριφορά των ποδοσφαιριστών, καθώς αυτοί ηρεμούν μόλις ο διαιτητής κάνει το σχετικό σήμα ότι θα συμβουλευτεί το video, μειώνει την αμφισβήτηση των αποφάσεων και έχει παρατηρηθεί μείωση κατά 25% σε κάρτες λόγω διαμαρτυρίας.
Επίσης, έχουν ελαττωθεί οι περιπτώσεις simulation (θέατρο) σε περιπτώσεις πέναλτι. Η ως τώρα εφαρμογή του έχει καταδείξει τη σημασία του ως προς τις δύσκολες φάσεις πέναλτι, κυρίως το αν η μπάλα βρήκε σε χέρι ή στο στήθος και στον καταλογισμό των γκολ. Το VAR δεν θα καταργήσει όλα τα διαιτητικά λάθη, όμως θα υπάρξει μεγάλη βελτίωση της ποιότητας των αποφάσεων των διαιτητών και καλύτερα πρωταθλήματα».
Πηγή:Ε.Π.Ο.