Την ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή υποβολής εμπιστευτικών πληροφοριών για περιπτώσεις χειραγώγησης ποδοσφαιρικών αγώνων, παρουσίασε η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία.
Ένα application για εμπιστευτικές και ανώνυμες αναφορές, που φέρει την ονομασία «HFF Integrity» ή «HFF Ακεραιότητα» και υπάρχει διαθέσιμο για «κατέβασμα» σε όλα τα λειτουργικά συστήματα των smartphones.
Η πρωτοποριακή αυτή εφαρμογή σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε σε συνεργασία με την Sportradar στο πλαίσιο της διαρκούς προσπάθειας της Ε.Π.Ο. για την προστασία της ακεραιότητας στο ποδόσφαιρο και σε εφαρμογή σχετικής πρόβλεψης της «Μελέτης για το Eλληνικό Ποδόσφαιρο» των FIFA και UEFA.
Την εκδήλωση-παρουσίαση της εφαρμογής, τίμησαν με την παρουσία τους πλήθος καλεσμένων από διάφορους τομείς του αθλήματος σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο, όπως ο Ένιο Μποβολέντα (Επικεφαλής Ακεραιότητας της FIFA), ο Άντζελο Ρηγόπουλος (Διευθυντής Ακεραιότητας και Πειθαρχικής Υπηρεσίας της UEFA), ο Αντρέας Κράνιχ (Διευθύνων Σύμβουλος Υπηρεσιών Ακεραιότητας της Sportradar), ο Αλέξανδρος Γεροντικός (Διευθυντής Δυτικής Ευρώπης Sportradar), ο Γιώργος Μαυρωτάς (Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, Πρόεδρος της Εθνικής Πλατφόρμας Αθλητικής Ακεραιότητας), η Διονυσία Μπιτζούνη (Αρεοπαγίτης, Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου, Διακυβέρνησης και Συμμόρφωσης της Ε.Π.Ο.), μέλη της Επιτροπής Δεοντολογίας της Ε.Π.Ο. και άλλων Πειθαρχικών Οργάνων της Ομοσπονδίας, ο διευθυντής του τμήματος ηλεκτρονικού εγκλήματος, Αστυνομικός Διευθυντής Βασίλειος Παπακώστας και εκπρόσωποι του ΠΣΑΠΠ.
Την Ε.Π.Ο. εκπροσώπησαν ο Αναπληρωτής Πρόεδρος Παναγιώτης Δημητρίου, ο Acting CEO Ιάκωβος Φιλιππούσης και ο Διευθυντής Ακεραιότητας Δημήτρης Δαβάκης.
Στον σύντομο χαιρετισμό του, ο κ. Δημητρίου είπε πως, «η Ε.Π.Ο. πιστή στις αρχές της, προχώρησε σε αυτή την ενέργεια που αποτελεί ένα ακόμη όπλο στον διαρκή αγώνα μας απέναντι στις προσπάθειες αλλοίωσης των αποτελεσμάτων. Είναι μια ακόμα πρόβλεψη της ολιστικής μελέτης που υλοποιούμε και είναι βήματα εκσυγχρονισμού και προόδου που μας ικανοποιούν».
Ο Ιάκωβος Φιλιππούσης ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Η σημερινή μέρα αποτελεί ορόσημο για την Ε.Π.Ο. και το ελληνικό ποδόσφαιρο. Είναι μια ξεχωριστή πρωτοβουλία, μια εξέλιξη στον πιο ευαίσθητο τομέα, την ακεραιότητα. Οφείλουμε να πρωτοστατούμε στην καταπολέμηση των χειραγωγημένων αγώνων. Πρόκειται για μια εφαρμογή για τα smartphones όμοια με αυτές που χρησιμοποιούν FIFA και UEFA, ενώ χρησιμοποιείται και από τη γερμανική λίγκα. Επικοινωνούμε έτσι με τους νέους που χρησιμοποιούν smartphones και εφαρμογές. Δίνουμε τη δυνατότητα στους ποδοσφαιριστές να ξεφύγουν από τον κίνδυνο σε περίπτωση που προσεγγιστούν με σκοπό τη χειραγώγηση.
Στη χρήση της εφαρμογής ισχύει ένα καθεστώς απόλυτης εχεμύθειας και εμπιστευτικότητας. Οι αποδέκτες είναι μόνο τα μέλη της Επιτροπής Δεοντολογίας της Ε.Π.Ο. Τακτικοί δικαστές με αυξημένο κύρος και γνώσεις, που έχουν πολύ μεγάλη δυνατότητα να διερευνήσουν αυτές τις υποθέσεις. Είναι τα καταλληλότερα πρόσωπα να επεξεργαστούν και διερευνήσουν τις πληροφορίες.
Σήμερα η Ε.Π.Ο. αποκαθιστά μια αβελτηρία πολλών ετών, ενώ εκπληρώνουμε ακόμη μία δέσμευση απέναντι στις συστάσεις των FIFA/UEFA. Και απευθύνομαι και στον κύριο Μαυρωτά για να πω πως για να είμαστε όλοι αποτελεσματικοί πρέπει όλοι να συνεργαστούμε. Το ποδόσφαιρο δεν αρκεί από μόνο του, αλλά και η πολιτεία δεν μπορεί χωρίς το ποδόσφαιρο που έχει σε διεθνές επίπεδο την απαραίτητη τεχνογνωσία. Και με την ευκαιρία σας παρακαλώ να ενεργοποιήσετε και την steering committee που έχει αδρανήσει.
Η UEFA ακολουθεί σκληρή πολιτική, μηδενικής ανοχής απέναντι στο φαινόμενο. Σε πολλές περιπτώσεις υπήρξαν καταδικαστικές αποφάσεις, ενώ ανακοινώθηκε και αύξηση της χρηματοδότησής της για τέτοια θέματα. Εμείς είμαστε προσηλωμένοι σε αυτόν τον αγώνα και έχουμε εμπιστοσύνη στους ανθρώπους που θα χειριστούν τις πληροφορίες. Θα κλείσω με αυτό που είπε ο Αλεξάντερ Τσέφεριν: “Το ποδόσφαιρο θα είναι ο νικητής”».
Ο Ένιο Μποβολέντα τόνισε στην ομιλία του:
«Υποδεχόμαστε με μεγάλη χαρά το λανσάρισμα αυτής της εφαρμογής από την Ε.Π.Ο. Προσπαθούμε να ήμαστε το παράδειγμα και πρώτοι δημιουργούμε μηχανισμούς αναφοράς. Είναι ηθική υποχρέωση αλλά και νομική υποχρέωση. Είναι καθήκον όλων μας να αναφέρουμε την οποιαδήποτε προσπάθεια χειραγώγησης αγώνων. Η Ε.Π.Ο. έχει από σήμερα ένα ακόμη όπλο για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.
Η αναφορά γίνεται ανωνύμως γιατί πρέπει να προστατεύσουμε εκείνους που φοβούνται για την ασφάλειά τους όταν κάνουν μια τέτοια αναφορά. Δεν είναι όλες οι εκθέσεις επαρκείς για να ξεκινήσουμε μια έρευνα. Αλλά μεταξύ όλων αυτών των αναφορών και τον σωστό έλεγχο μπορεί να προκύψουν πολύτιμες πληροφορίες
Αυτή η εφαρμογή είναι η απόδειξη ότι η Ε.Π.Ο. δουλεύει προς την σωστή κατεύθυνση και θέλω να την συγχαρώ για αυτή την ενέργεια».
Ο κ. Ρηγόπουλος υπογράμμισε από την πλευρά του:
«Δεν είναι εύκολο να εξαλείψουμε το φαινόμενο αλλά πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε. Είναι ένας πραγματικός αγώνας. Πόσοι θέλετε να πληρώσετε εισιτήριο για να δείτε έναν αγώνα ενώ ξέρετε το αποτέλεσμα από πριν; Πλέον θα μπορείτε να υποβάλετε μια αναφορά. Η Ελλάδα και η ΕΠΟ έχουν κάνει κάποια βήματα. Μία από τις συστάσεις της UEFA ήταν αυτή η εφαρμογή και σήμερα βλέπουμε το αποτέλεσμα. Όχι, δεν θα λύσει όλα τα προβλήματα αλλά δίνει επιπρόσθετα στοιχεία για να διερευνηθεί μια υπόθεση. Μόνο μέσα από τη συνεργασία θα έχουμε αποτελέσματα. Είναι ακόμα ένα βήμα για την καταπολέμηση της χειραγώγησης».
Ο Αντρεας Κράνιχ είπε μεταξύ άλλων:
«Η χειραγώγηση αγώνων αυξήθηκε τα τελευταία 2-3 χρόνια και φέρνουμε αυτή τη εφαρμογή για να βοηθήσει την καταπολέμηση της στοιχηματικής απάτης. Είναι υποχρέωση όλων να χρησιμοποιήσει αυτή την ευκαιρία. Η Ε.Π.Ο. δείχνει ότι λαμβάνει αυτό το θέμα πολύ στα σοβαρά και είμαστε πολύ περήφανοι που είμαστε εταίροι και συνεργάτες της Ε.Π.Ο».
Ο κ. Δαβάκης αναφέρθηκε αναλυτικά τους τρείς άξονες στους οποίους κινείται η ΕΠΟ: Το κανονιστικό πλαίσιο, την πρόληψη μέσω της εκπαίδευσης και την ανίχνευση και διερεύνηση των υποθέσεων.
Παρέμβαση τέλος, έκανε και ο Γιώργος Μαυρωτάς εκπροσωπώντας την Πολιτεία, ο οποίος χαιρέτησε την καθιέρωση και λειτουργία της εφαρμογής, λέγοντας πως είναι «ένα ακόμα εργαλείο που έρχεται να προστεθεί για την καταπολέμηση της διαφθοράς».
Την πλήρη λειτουργία της εφαρμογής και όλες τις λεπτομέρειες σχετικά με τη χρήση της, παρουσίασε αναλυτικά στο τέλος ο κ. Αλέξανδρος Γεροντικός.
Ολόκληρη την παρουσίαση, μπορείτε να την παρακολουθήσετε στο παρακάτω βίντεο: